Thursday, December 21, 2006

Vinterfiske på Vänern.

Varit lite dåligt med uppdateringarna men här kommer några samlade försök att få till jullaxen. Annonsförsäljarens sistasekunderöring gjorde att jag ville göra ett nytt försök att fiska Syd Hammarö. 27/11 åkte fixaren å jag ut te pricken. Han är ju inte helt frälst än så länge på löjfiske, så dealen var börja med löja så får han avgöra efter halva dagen om vi ska byta till plast/plåt. Vi rundade pricken och ett djupriggshugg innehöll en liten fin lax. Avkrokning och dags för återutsättning av spöt. Vid nedsläppet på riggen så löser det ut med en gång, - skit! Har linan fastnat i spötoppen? Händer ibland. Nä! Spöt bugar sig i konstiga vinklar. AHA, en trut har tagit löjan. Drillar truten mellan linor och spön i spöhållarna. Den kommer in i famnen med en fånig blick i ögonen. Annorlunda att kroka loss något som är varmt istället för de kalla fiskarna. Kastade upp truten i luften, den flög bort från oss illa kvickt. Ny löja och nytt nedsläpp på riggen. Linan löser ut IGEN! -SKIT! Hallå du måste kolla så inte trutarna finns kvar, hinner jag tänka. Tittar upp och ser en virvel vid löjan. Ingen mås? Det är ju fisk! En öring som till slut visar sig väga 7.02 kg. "BigFive" tävlingens sista avgörande poäng? Fixaren ser riktigt avundsjuk ut.



Vid tiden för halva dagen frågar jag fixaren om han ska byta till plast/plåt? Han bestämmer sig för att sätta på en Lappiavobbler. (Ska komma ihåg just den, B5).
Fixaren har fått alla resterande hugg i gåva av mig. Lätt när man leder B5 med över 100 poäng.
Vid halv tvåtiden, hugger det på djupriggen på flasher. Fixaren drillar en fin lax ca 4 kg. Vid korttagningens andra kort försöker jag få laxen att bli större genom att gå framåt. Ser då i linsen att ett riggspö bakom fixaren juckar! Bort med kamera och räcker över spöt till fixaren när han fått undan laxen på 4 kg. Efter några roliga rusningar och rullskrik kommer en lax på ca 4.5 kg ombord. Nu tar vi andra kortet och lyckas enkelt att få den att se större ut.
http://hem.passagen.se/club30/lax4500.jpg
Nöjda avbryter vi fisket och åker iland. Ringer till bekanta på sjön och lämnar ut platsen till dem. De fångar 3 st senare på eftermiddagen där.

No comments: