Thursday, January 01, 2015

Den stora Tomicduellen!


Det perfekta betet finns det?
Alla har vi någon gång drömt att vi kunde knyta på ett bete som fångar de flesta och största fiskarna varje tur under alla förutsättningar.
Vad är det som gör att fiskarna väljer att hugga? Speciellt stora fiskar.
Jag har flera gånger testat många likadana beten i samma färg samtidigt, men det är 2-3 st av de som alla fiskarna hugger på. Vem har inte pimpat sina beten?
Kroktacklingar, viktmodifieringar, rasselkulor, glitter, smakämnen, lysfärger, uv-lack, extraprislappar m.m.
Många tankar och många prototyper har testats och nästan lika många har förkastas.
Kan det gå mode inom trollingbeten? 


Ja inom trollingen på bl.a Vänern har det varit många beten som blöts genom åren. Vissa har hållit sig kvar i popularitet, andra har fallit i glömska.
 


 

Jag gjorde en aktivitet för ett år sedan som resulterade i att få fiska med Petter Larsson på Salmonseeker. Petter är en erkänt duktig guide som har fångat många fiskar på sina turer. Han råkar inneha Vänerlaxrekordet på 13.92 kg fångad på en Tomic 4" Classic i färgen 642. (
http://www.salmonseeker.se/storlaxen_270px.jpg)  I min bekantskapskrets finns även Fredrik Nilsson Team Tinca i vars båt Vänerrekordet på en 14.32 kg ´s  öring är fångad. Öringen högg en Tomic TT 4 tum, färg 737. (http://outdoor.se/tillbakablick-sa-gick-det-till-da-1432-kilos-vaneroring-fangades/ )
 
Tänk om man kunde få genomföra en duell mellan dessa beten och dagens hetaste löjtackel!
Fredrik var på direkt och letade fram exakt den vobblern som öringen högg på. Han har knappt använt den sedan den vårdagen 2002 öringen högg. Detta p.g.a att han endast fiskat med löjtackel senaste 10 åren. Det har gjort att han är duktig på just löjfisket. 
Petter hade även han kvar exakt sin Tomic trots att han fiskat med den några gånger speciellt under decemberfiske. Men även han är duktig på att fiska med löjtackel.
Duellen tog plats på neutral plan mitt i mellan de två storfiskarna. Reglerna var enkla. Tomicen riggades på exakt samma plats och sätt som under rekordfångsten. 
 
 
Fredrik knöt om sin Tomic 737 med en splitterny flourkarbon tafs. Knuten högt upp på öglan. Han var lite skraj för eventuella gäddhugg. Satte ut den som spö nr 2 av 3 på styrbords sida. Jag blev teamkamrat med Fredrik i team 737.  Petter knöt en rapalaknut på sin Tomic 642 så att gången blev friare. Den sattes längst ut på babords sida. 125 fot. Jan Hagman blev teamkamrat med Petter i team 642. I de andra 8 betena laddades med löjor i löjskallar.
Första hugget kommer när vi ser massa måsar liggandes på ytan.  Yes, den hugger på Fredriks 737:a. En godkänd öring drillas in till båten.
Samtidigt med håvningen hugger det på samma sida igen. Jag får nu drilla en gädda på ca 3-4 kg. Ett löjtackel i svart/glitter.

 
Det dröjer ett tag innan nästa hugg kommer. Vad hugger det på? Jo Petters Tomic 642! . Vi snurrar på i området. Har man hittat fisken ska man bli kvar är vår gemensamma strategi. 
Dags för nästa kontakt med fisk. På vadå? Jo 737:an. Fredrik håller på bra länge med denna fisk som inte visar sig förrän den kommer in i propellersprutet.  En gädda som har stängt käften över Fredriks 737:a. Ojojoj vad försiktig han blir tills den ligger i håven.
Gäddan vägs till 7.85 kg innan den får simma vidare. Givetvis kontrolleras nu tafsen extra noga. De fyra första huggen har skett i motvind. Men det går ju inte att köra i den riktningen hela tiden. Vi skickar i drivankare för att stabilisera hastigheten även på medvindskörningen.

 


Nu hugger det en större fisk på en av Petters löjtackel. Jan får äran att drilla hem denna fina lax. Vid första kontrollen ser vi att det hänger exoparasiter på fiskens bakre delar.

För de som kommer ihåg så har vi uppmärksammat att många laxar på höstfisket haft röda fläckar.  Länsstyrelsen Värmland använde mitt foto på en en 10.3 kg´s lax som exempel när de gick ut och önskade få någon hel lax inskickad för undersökning. Detta uppmärksammade Petter på ett tidigare fiske i höstas. Den dagens fina lax skickades till SVA för undersökning. Fredrik jobbar på länsstyrelsen Västra Götaland med bl.a fiskevård så denna lax som Jan Hagman fångat blir ett givet samtalsämne under dagen. Att den dessutom har en rejäl skada på ryggen är av mindre betydelse.

Vi fångar några fler fiskar senare på dagen. Om vi ska summera så har vi haft minst 12 kontakter med fisk och 6 av de var på Tomic.
Så två av 10 beten gav hälften av kontakterna. Klart godkänt får man nog säja. Men att det behövs andra beten måste vi nog tillstå.  Men historierna om rekordlaxen och öringen står sig fortfarande.

Fredrik för en fiskeloggbok från sin båt så han har de flesta detaljerna kvar från den dagen rekordöringen fångades. Petter har sin blogg och massa foton kvar.  Vi är i alla fall överens om att rekordfiskar kan man aldrig sluta prata om. De lever vidare  i någon form.

agHa

 




No comments: