Monday, June 19, 2006

Sommarfiske


Känns som om sommaren och även FotbollsVM har förändrat inställningen till fisket lite temporärt.
Några mer avslappnade pass har gjorts. Fastighetsvärderaren bjöd in till ett kvällspass i deras "egen" tjärn i Hallsberg. Med var även Fixaren. När vi kom fram efter 1 timmes bilresa vakade det bryskt i strandkanten. Efter en mjuk uppstart med kaffekopp och påknytande av fluga startade vi på olika platser runt tjärnen. De flesta vaken var nära stranden i början. Men så fort vi började vifta flyttades vaken ut till mitten av tjärnen.
Fixaren fick första på en Streaking Caddis. Jag provade en mängd olika imiterande flugor, men det verkade som om regnbågarna mest synade bluffen. Bytte strategi, nu skulle de överrumplas. På med en WollyBuggervariant, svart med neongul kula på. Kasta på vak och snabba hemtagningar omgående. Rätt melodi. Fick 3 st innan halvtidspausen.
Lite öl, korv och tilltugg som värden bistod med höjde trivselfaktorn till max.
Vaken kom givetvis närmare stranden under tiden vi grillade. Typiskt.
Fixaren kunde inte låta bli att kasta lite. När han visade mig sin draglåda såg jag en tobykopia med rainbowfärg. -Den här är bra till regnbåge, sa jag. I första kastet högg en båge. Lätt!
Lade bort spinnspöt.
Andra halvlek startade med målsättningen att värderaren skulle ta en.
Visade sig inte så jättelätt, men till slut när mörkret slöt sin armar runt lilla tjärnen fick han en flugbåge till slut. Under tiden hade jag och fixaren tagit varsin till.
Taktiken att ta regnbågarna med överraskning istället för att lura dem var förmodligen skillnaden mellan oss. Tack värderaren för en fin kväll med gött fiske å gött sällskap.

Gött sällskap hade jag även vid "hemmasjön" någon dag senare. Fiskeabstinensen mellan fotbollsmatcherna behövde avvänjas. Ringde in proteskungen och fixaren.
En fin kväll med enkel packning för min del. Limhinken med gösbetena kompletterades med aktuell "måste" bete. Gös, guld, öl och korv hör väl ihop? Lite av varje blev det denna kväll.

Friday, June 02, 2006

Förmiddagsfiske!


Kompistävlingen "BigFive" där det går ut på att ta så stora fiskar som möjligt i arterna lax, öring, gädda, gös, abborre har pågått ett halvår i 2006 upplagan.
Jag började riktigt bra med en lax redan i januari men sedan har det varit lite körigt för min del.
De andra, speciellt rookiegrabbarna har sett till att jag ramlat ner på listan. Kul! Roligt när det händer saker. "Proteskungens" gädda på 11.2 är mäktig.

På jobbet har vi börjat med kvällsarbete, innebär att vissa dagar i månaden börjar jag kl 11.
Idag ska jag jobba kväll. Stack då iväg kl 8 med tanke att försöka ta en gös. Kl 10 sög det till i spöt, karakteristiska storgösknyckar gav mig lite svett i pannan. Lindy vobblern satt med en av krokarna i mungipan. Men med försiktig hand kom den upp i "Jolly", 5 .9 kg.
85 friska poäng i "BigFive" tar mig upp i ledningen igen.
Raka vägen till jobbet, detta förklarar klädseln på mig på kortet.

Grabbar nu får ni allt börja fiska!
Riktigt kul att börja jobba!

Thursday, June 01, 2006

Brons, silver och guld.
















CIRKELKROK?

Min finaste och mest minnesvärda fångst dök upp för lite drygt 20 år sedan.
Onämndbar vikt, men gud så grann. Fångstmetod? Kastade några "blickar" i en speciell riktning och lyckades efter små nafs och en cirkelkrok i guld fånga skönheten.

Bronset inföll under sista helgen av maj. 20 årig bröllopsdag kallas för bronsbröllop.
Samma helg inföll sig även guldet. Tog med mig "bronset" till Globen för titta på Sverige spela Vm-final mot Finland. Mycket spännande match som slutade i sudden.
7-6 till Sverige!!

Silvret skulle vi, jag och annonsförsäljaren försöka få nere i Dalbosjön.
Tidig start, ringde till Jössehäringarna på vägen ut.
-Vi kan inte prata, vi drillar fisk, var deras svar.
Vi lägger i grejerna bredvid dem. Sammanfattat blir det så att vi får inte ett jota silver under dessa 8 timmar, medans Jössehäringarna fiskar fullt bredvid oss och kanske 10 andra missbelåtna båtar. (Team Exstreme bl.a. , så vi kanske inte var så dåliga trots allt)

Något mindre pass med "Jolly" har gjorts i Nakensjön, utan resultat.