Wednesday, June 22, 2005

En ovanlig tisdagskväll!


Efter några veckors intensivt arbete även på lördag-söndagar uppstår lätt ett fiskesug.

Fiskepolarna stod på kö för att bli med. J.H till och med ville ansluta efter en affärsresa, T.G ville trots att han kört 3 pass redan följa med. Nu blev det A.D. som fick "vinstlotten"!
Stack ifrån jobbet vid 4:a tiden. Hem och fixa grejorna, pussa frun, låna bilen med drag, hämta båtvagnen, montera rulle, hämta A.D., köra ut båtvagnen till T.G, tanka, m.m. innan vi äntligen kom fram till fisket.

Det första vi får se är nakenbadande, tyvärr av samma kön som oss. Honan ville inte.

Blåsigt och kallt för att vara i slutet av juni. Fleccetröjor och jackor, samma kläder som vid ismetet i mars!!!

Inte förrän vid 20:00 tiden händer det något, en gös på 3.4 kg klev på vid 7.2:akanten,
20:15 nästa gös vid stugudden 1.0 kg med riktigt granna blåaktiga bukfenor.
Bild kommer kanske!

Kl 20:30 i medvinden bugar sig mitt spö för 3:e gången. Typiska gösknyckar neråt indikerar en STOR gös. A.D. plockar snabbt undan övrig fiskeutrustning samt greppar årorna på min begäran. Han är numera riktigt duktig på att hjälpa mig landa gösar i denna sjö. Tror jag leder med 30-8 typ.
När båten stannar upp med hjälp av årtagen visar sig en grann gös i ytan.
Pga tävlingen "BigFive" vill jag inte att A.D. ska påverka utgången, utan jag vill landa den själv.
Direkt i första försöket kommer den i båten. Vågen fram, A.D. sträcker fram näven och gratulerar till nytt PB! Senare i land vägd till 7.3 kg.


Min CottonCordell (bara min) visar sig helt outstanding igen. Konstigt att alla andras (CC) som går parallellt inte fångar något!

Avslutar kvällen med att visa upp gösarna hemma hos T.G. De 2 andra tävlande i "BigFive" börjar nu lägga upp taktiken att stoppa min framfart. Ett förslag att bryta ett ben på mig förefaller mindre bra, pga att man kan fiska mer som sjukskriven än om man jobbar. Nästa förslag att börja lobba på frugan Jenny, lät i mina ögon mycket mer allvarligt för min del.

P.s
Passar på att tacka A.D. för hans exemplariska sällskap vid gössjön, köra bilen ibland, se till att vi kommer iväg, rensa båten vid hugg, fixa bildbevis, hjälpa till att landa storgösar och låta mig ta alla intressanta hugg.

Tuesday, June 07, 2005

Nationaldagen! Hur firar man den?

Ja, nu fick man för första gången uppleva en röd dag när det är 6/6!
Inga traditioner att luta sig tillbaka på hur man ska fira Sveriges Nationaldag.

T.G´s förslag att flugfiska öring var svårt att motstå!

Kontakt med Pelle i Hole, så var båten och fisket i Hinnsjön klart.
Blåsig nordanvind och kallt, typisk svensk sommar. Prognosen kändes inte så bra.
Väl framme påklädda med flecceunderställ tömmer vi båten och ser vi direkt storvingade insekter "Vulgator" ? De driver med vinden.
Vi väljer att ro fluga ett tag för att se om vi hittar någon intressant plats.
Mitt i sjön är en kille i kanot (gröna) uppankrad. Vi ser hur han drillar. Väl ditkommen ser vi ett större antal vak ca 6-7 st. Vårt ankare biter inte i den hårda vinden, så försöket med torrfluga får läggas ner igen.

Nytt varv med ro fluga, T.G ersätter flugan med en spinnare. I söderviken får han sin första öring, ca 1 kg. Vi fortsätter att ro tillbaka hela sjön upp mot vinden. I norr där vinden börjar ser vi en rad med insekter, i ett strömstråk från en udde. Flera VAK på samma ställe. Precis innan vi kommer fram hugger det på min fluga. Wolly Bugger i svart. När vi ankrat upp på vakplatsen kommer det raskt en serie med vak, vilket avslutas med att 4:e vaket kommer på T.G´s torrfluga. Jag kvitterar lite senare med en öring som hugger direkt i utlägget av flugan.
Missar dessutom några stötar.

Kvällen kommer och vaken upphör. Vi fortsätter att ro fluga, bägge nu med Wolly Bugger.
Summa summarum fick jag 3 st, 2 returer och 5 missar. T.G får 3 st. Fiskekortet gäller för 3 st /person. Därför avslutar vi när T.G tar sin sista.

Kom ihåg tidpunkten 6/6, vulgator och Wolly Bugger!!

Ett ryck i "BigFive" !

En dag som var planerad att jobbas som nyexaminerad maskinbefäl ombord på M/s Hulda fick ersättas med ett eget ( ringde runt till polarna, men fick inget napp) fiske.

Skulle det bli Vänern eller gössjön? Skulle skjutsa frugan till jobbet innan 08:30 avgjorde till Vänerns nackdel.
Anlände vid 10 tiden, första hugget vid 11:30. En liten gäddsnipa. En hel del ekon på lite grundare vatten denna gång.
Mellan 12:00-13:00 var det ett flertal firrar igång, platån mellan djuphålan och 7.2 kanten.
Det konstiga var att det var bättre huggfrekvens när jag rodde än när jag körde med motorn!!
Ska komma ihåg det till nästa gång. Lilla båten är ju inte snäll mot kroppen, så att ro är en bra avkoppling för knän, baken och ryggen.
Linneas nagellacks färgade CC tog de 2 största gäddorna 5.5 kg och 4 kg.
http://hem.passagen.se/club30/bgbfgadda55.jpg
Gös 1, gös 2 och gös 3 tog på CC krympslangad och "Sista" hugget vid 15:30! Detta var en gös på 3.6 kg. Mellan stugudden och storgösplatsen, mitt i sjön , 7.4 m.
http://hem.passagen.se/club30/bgbfgos36.jpg
Hemkommen fotograferade A.D de firrar som skulle med i "BigFive". Plötsligt leder jag med 269%! Är de andra redan distanserade? Sätta på plats? Eller sporrar det dem till nya stordåd?
Det får vi se när året är slut.

Nu ska jag "bara" plocka en FETborre så är alla arter med i protokollet!